Hoe Waternet overlast vermindert en gedrag verandert met de VaarWater app


Waternet wil overlast op de grachten verminderen. Bootgebruikers daarentegen willen spontaan, impulsief erop uit. Hoe verenig je deze twee uiteenlopende belangen?

Client
What we did

Strategy & concept
UX & visual design
Native app development Projectmanagement

Eén app voor
twee belangen

Waternet is verantwoordelijk voor al het water voor ongeveer 1,3 miljoen mensen in Amsterdam en ver daarbuiten. Zo ook voor de pleziervaart op de grachten en bijvoorbeeld rivier de Vecht. Om de toenemende drukte op het water te overzien is er voor bootgebruikers de mobiele app VaarWater. Uselab bedacht, ontwierp en ontwikkelde een volledig nieuwe app die de tegengestelde belangen van de beheerder en de gebruikers van het water verenigt.

Oplossing

De bootgebruiker is letterlijk het middelpunt waaromheen alles gebeurt. Op een vaarkompas verschijnen facilitaire voorzieningen in de omgeving van de boot. De interface beantwoordt zo de meest gestelde vragen van bootbestuurders. Waar ben ik? Waar zijn toiletten? Hoever is de dichtstbijzijnde supermarkt? Naast dergelijke pragmatische vragen faciliteert de interface op een ongedwongen manier de stad vanaf het water te ontdekken.

Omdat de app hierdoor nuttig is en daarom gebruikt wordt, creëert de app  een omgeving waarin de gebruiker ook openstaat voor de boodschap van Waternet, waaronder het communiceren van vaarregels. Deze regels komen pas aan bod wanneer sprake is van overtreding. Bijvoorbeeld bij overschrijding van de toegestane vaarsnelheid of het negeren van eenrichtingswegen. Het kompas kleurt dan intuïtief  rood om de gebruiker op de situatie te attenderen.

Door verregaande contextualisatie voor de bootgebruiker toe te passen wordt informatie in de meest passende vorm aangeboden. Precies op het moment wanneer nodig is, anders niet. De app stimuleert zo goed gedrag, omdat het betutteling en irritatie vermijdt.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?


Neem contact op

image

Geen boetes

omdat we waarschuwen,
zonder te betuttelen.
image

Niet alles

maar alleen wat op dit moment
relevant is.
image

Geen files

omdat we waarschuwen
waar het druk is.

Terugdringen overlast door verleggen van aandacht

Dankzij dataverzameling kan Waternet drukte op het water sturen. Niet dwingend en autoritair, maar door alternatieve suggesties te geven voor evenzo amusante gebieden en activiteiten. In samenwerking met TNO is hiervoor een verkeersmodel toegevoegd dat de huidige en toekomstige drukte overal op het water berekent. Dit gebeurt op basis van verkeersinformatie uit de grachten, verkregen uit o.a.

transponders (AIS) en een aantal onder bruggen geplaatste sensors. Waternet wil zo knelpunten tegengaan en opstoppingen voor zijn. 

Behalve dat de app de weg wijst, is het de stadsgids voor op het water. Het biedt culturele informatie over historische bebouwing, bijvoorbeeld over de Westerkerk en het Anne Frank Huis.

Resultaat

Door de app volledig contextafhankelijk te maken, voorkomt het  bootgebruikers te overladen met irrelevante informatie. In plaats daarvan sluit het aan bij wat zij op het moment willen. Het resultaat is dat Waternet regels communiceert zonder betutteling en verkeer stuurt met behulp van points of interest (POI).
Een win-winsituatie voor twee conflicterende belangen.
VaarWater won onder andere de volgende prijzen: ‘Best of the Best’ Red Dot Design Award, een iF Design Award en een gouden Dutch Interactive Award (DIA).

image

Benieuwd of wij jouw vraagstuk kunnen oplossen?

Neem contact op met Sander voor een vrijblijvend consult van 30 minuten:

06 55161268

s.arts@uselab.com

Boek vrijblijvend consult